Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Lui Voronin, la Zidul Plângerii,…

Lui Voronin, la Zidul Plângerii, i s-a citit un psalm despre porţile spirituale

Aflat în Statul Israel, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a vizitat Zidul Plîngerii din Ierusalim, însoţit de Rabinul Zidului Plîngerii Shmuel Rabinowitz şi Rabinul Şef al Israelului Yonna Metzger, arată un comunicat oficial al Preşedinţiei.„Yonna Metzger a citit un psalm în care s-a rugat atotputernicului să deschidă porţile spirituale şi să asculte de doleanţa exprimată de Preşedintele Vladimir Voronin pentru binele statului şi poporului Republicii Moldova, precum şi pentru bunăstarea personală.

La Zidul Plîngerii, potrivit obiceiului, Preşedintele a depus un bileţel şi s-a recules cîteva minute.

A urmat o întrevedere dintre şeful statului şi cei doi rabini ce s-a desfăşurat într-o încăpere inedită edificată cu mai bine de 2000 de ani în urmă – un gest de profund respect care se acordă foarte rar, inclusiv şefilor de stat.

În cadrul întrevederii Rabinul Şef al Israelului a exprimat mulţumiri autorităţilor moldoveneşti pentru atitudinea foarte pozitivă faţă de comunitatea evreilor din Moldova, pentru contribuţia personală a şefului statului la stabilirea unor legături excelente între cele două state.

Yonna Metzger a menţionat că recent o delegaţie a Rabinatului din Statul Israel a efectuat o vizită de lucru în Republica Moldova, menţionînd că acest eveniment se înscrie în şirul acţiunilor care contribuie la consolidarea relaţiilor de colaborare şi prietenie între cele două ţări şi popoare.

Preşedintele a subliniat că relaţiile foarte bune de colaborare şi prietenie existente între Republica Moldova şi Statul Israel au rădăcini istorice adînci, iar poporul moldovenesc întotdeauna a avut sentimente de profund respect faţă de poporul evreiesc.

Vladimir Voronin a ţinut să accentueze că raporturile moldo-israeliene se află în continuă ascensiune – atît în plan bilateral, cît şi internaţional.

Şeful statului l-a invitat pe Rabinul Şef al Israelului să viziteze Republica Moldova.

La finele vizitei la Zidul Plîngerii, Preşedintele a făcut o inscripţie în Cartea persoanelor de onoare, în care a exprimat rugă pentru bunăstarea Statului Israel şi a poporului evreiesc.”

Comunicat de presă al Preşedinţiei, 21 iunie 2009